Hvem

Dansk Selskab for Konstruktiv Journalistik er et journalistfagligt selskab, hvis formål er at udbrede interessen for og kendskabet til den konstruktive journalistiks principper og praksis.

Vi beskriver og kortlægger, forsker i, uddanner til og belønner seriøs og troværdig journalistik med konstruktivt sigte.

Selskabet optager professionelle journalister, der vil forpligte sig til at udforske og inspirere til denne fornyelse af journalistikkens rolle, selvopfattelse og arbejdsmetoder.

Peter Bro

Peter Bro er professor, ph.d. og leder af journalist-uddannelserne på Syddansk Universitet. Peter startede forskerkarrieren med at foretage såkaldt aktionsforskning, hvor han sammen med en lang række danske nyhedsmedier – såsom DR, Politiken, Jyllands-Posten mv. – eksperimenterede med forskellige former for konstruktive nyheder. Det har han blandt andet skrevet om i bøgerne ”Journalisten som aktivist” og ”aktionsjournalistik”. Siden er han også blevet optaget af – og har skrevet om – de historiske rødder for denne form for journalistik.

Jesper Borup

Jesper Borup, radiovært på P4Fyn, har som praktiker og teoretiker års erfaring med konstruktiv journalistik og problemløsende journalistik.
Jesper har på DR Nyheder og DR Fyn haft roller som journalist, redaktør og projektleder og undervist på Syddansk Universitet, UPDATE, Danish Institute for Study Abroad, samt på redaktioner som P3 Nyheder, Norske NRK, Jydske Vestkysten og Fyns Amts Avis.
Forfatter til rapporten ”Problemløsende journalistik i avisen” og taler ved flere konferencer om konstruktiv journalistik.

Cathrine Gyldensted

Cathrine Gyldensted driver konsulentvirksomheden Goldensted Group der specialiserer sig i konstruktiv journalistik. Klienter omfatter The Guardian, Huffington Post, Sveriges Radio, SVT, Times Media Group og De Correspondent samt journalistskoler i Storbritannien, USA, Sverige, Holland og Frankrig. Cathrine har udgivet Håndbog for Konstruktiv Journalistik (AJOUR 2014) og er på vej med en international bog om samme: “How the Other Half Works” – Innovating journalism through Positive Psychology” (Amazon). Hun skriver fast for The Guardian og Huffington Post.
Har en baggrund som nyheds- og undersøgende journalist på DR Nyheder. Tidl. Radiovært på Radio 24syv, Globus. Master i Applied Positive Psychology fra University of Pennsylvania.

Lotte Rosdahl

Lotte Rosdahl, journalist, motivator og idékvinde, har udviklet “TrustJournalism”, der giver viden og værktøjer til at bygge bro ved at understøtte forståelsen og tilliden mellem mennesker og pege på holdbare løsninger.
Lotte inspirerer via blogs, debatindlæg og med TrustCast, der er en podcast om konstruktiv brobyggende journalistik.
Lotte underviser i “TrustJournalism” på egne kurser.
Hun er en af pionererne inden for konstruktiv journalistik bl.a som medarrangør af Danmarks første seminar om konstruktiv journalistik i 2012, medinitiativtager til Facebooknetværket “Danmarks Bedste Nyheder – Forum for konstruktiv journalistik” samt oplægsholder om konstruktiv journalistik på Fagfestivalen.

Fred Jacobsen

Fred Jacobsen er lokalredaktør på Ugebladet Hørsholm, en del af Politikens Lokalaviser A/S.

Skrev i 2010 afhandlingen “Konstruktiv Journalistik – præcisering og placering” som afslutning på sin uddannelsen Master in Redaktionel Ledelse ved Syddansk Universotet, hvor han blandt andet introducedrede det “Journalistikkens radar”, som kan anvendes af redaktionsledelser til at præcisere Konstruktiv Journalistik fra andre journalistiske genrer.
Anvender Konstruktiv Journalistik i praksis som en del af Ugebladets journalistiske koncept.
Tidligere journalist på Der Nordschleswiger, Jydske Tidende, i DR, desuden faglig sekretær i og næstformand for Dansk Journalistforbund. Siden 2011 redaktør i Politikens Lokalaviser A/S.

Ulrik Haagerup

Ulrik Haagerup, journalist og Nyhedsdirektør i DR siden 2007. Uddannet fra Danmarks Journalisthøjskole i 1986, og Stanford University 1992, arbejdet som reporter, undersøgende journalist, redaktionschef og journalistisk chefredaktør på Jyllands-Posten fra 1986 til 2002. Chefredaktør på NORDJYSKE Medier fra 2002 til 2007. Har skrevet bøgerne ”En god Idé – fik du den?” (Aschehoug 2005), ”En Konstruktiv Nyhed” (Ajour 2012) og ”Constructive News” (InnoVatio 2014). Medlem af World Economic Forum Global Agenda Council on the Future of Journalism, og tidligere formand for Center for Journalistik på Syddansk Universitet. Har modtaget Cavling prisen i 1990.
Har siden 2008 søgt at sprede budskabet om, at en god historie ikke behøver at være en dårlig, både i Danmark og Internationalt. Modtog i 2015 The Global Agenda Settting Award på konference i Wien for tankerne bag konstruktive nyheder.

Hvordan

Dansk Selskab for Konstruktiv Journalistik vil udbygge kendte metoder indenfor seriøs og troværdig journalistik med beskrivelse af konstruktive formater og metoder, nye journalistiske værktøjer, uddannelse af kolleger, samt udbredelse af “best practice” indenfor den konstruktive journalistik.

Det sker ved at indsamle og formidle ny viden om, hvordan den konstruktive journalistik udvikler sig, og hvordan konstruktive journalister afprøver genrens forskellige værktøjer, virkemidler og metoder.

Vi indsamler og udbreder eksempler, der kan vise, at god journalistik ikke blot er kritisk, men også kan bidrage og inspirere til løsninger på individets og fællesskabets udfordringer.

Det vil ske på selskabets website, samt ved at medlemmerne deltager i og initierer arrangementer, kurser og offentlige debatter.

Vi arbejder for at skaffe midler til forskning, uddannelse og efteruddannelse i konstruktiv journalistik.

Desuden samarbejder vi internationalt med professionelle kolleger og organisationer om denne udvikling indenfor journalistfaget.